Vlaamse wedstrijd ‘IdeaalDuaal’ verzamelt meer dan 100 innovatieve ideeën voor onderwijs van de toekomst in drie weken tijd!

  • 27 november 2017

Sinds de lancering van de Vlaamse wedstrijd ‘IdeaalDuaal’ drie weken geleden werden ondertussen meer dan 100 innovatieve ideeën voor duaal leren verzameld. IdeaalDuaal werd als een Vlaanderenbrede brainstorm gelanceerd waarbij iedereen innovatieve ideeën kon indienen om de afstemming tussen werkplek en schoolbank te verbeteren. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd door het Agentschap voor Ondernemersvorming-SYNTRA Vlaanderen.

Het enthousiasme bleek groot : leerlingen, leerkrachten, mentoren, werkgevers, sectoren, vanuit alle kanten bleek dat de verschillende stakeholders betrokken bij duaal leren klaar staan om mee richting te geven aan het onderwijs van de toekomst.

Grassroots innovation als proces

Aan de basis van deze competitie ligt het grassroots innovation  proces : het innovatieproces begint van onderuit en betrokkenen worden aangezet om de eigen trajecten mee vorm te geven. Daarnaast is co-creatie hét middel bij uitstek om de ingediende ideeën verder te concretiseren door intensieve samenwerking tussen de diverse partners doorheen het gehele proces. Op die manier wordt ook bewaakt dat er geen ideeën worden uitgewerkt die niet voldoen aan de behoeften van een of meerdere partners.

« Vanuit onze rol als regiseur in duaal leren willen we dergelijke initiatieven faciliteren om zo via co-creatie processen op gang te brengen tussen onderwijs, lerenden en de bedrijfswereld. We kunnen hiervoor positief samenwerken met een breed netwerk van partners zoals Unizo, Voka, sectoren, de wereld van startups. Deze partners zullen ook verder betrokken worden in de volgende fasen van onze competitie. Einddoel is de werkelijke implementatie van een vijftal projecten die uit IdeaalDuaal komen tegen september 2018. Dat we na amper drie weken meer dan 100 innovatieve ideeën konden verzamelen verheugt ons. » aldus Bruno Tindemans, gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Vlaanderen.

website: www.ideaalduaal.be