Wedstrijd Ideaal Duaal: winnaars krijgen 100.000 euro voor maken van app

  • 8 mei 2018

Samen een brug slaan tussen werkplek en schoolbank

Op 8 mei vond de grote finale van de wedstrijd Ideaal Duaal plaats in het Vlaams Parlement.  Ideaal Duaal is een Vlaamse competitie die leerlingen en leerkrachten uit het secundair onderwijs, bedrijfsleiders, werknemers en andere betrokken organisaties uitdaagt een app te ontwikkelen die duaal leren ondersteunt. Het is een initiatief van het Agentschap voor Ondernemersvorming (SYNTRA Vlaanderen). Viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters beloonden vijf winnaars met een cheque om hun app te ontwikkelen.

Ideaal Duaal: bottom-up en co-creatie

De wedstrijd IdeaalDuaal ging op zoek naar wat leeft bij leerlingen, leerkrachten, ondersteunend personeel op scholen, evenals bij werkgevers en bedrijven. Het doel van onze wedstrijd is het duaal leren te ondersteunen, o.a. via de ontwikkeling van apps die de afstemming van alle  betrokken partijen binnen het duaal leren traject faciliteert. Daarnaast wil de wedstrijd de weg naar het duaal leren traject in de kijker zetten.

Bruno Tindemans, gedelegeerd bestuurder SYNTRA-Vlaanderen: ”Wij beschouwen het als één van onze kerntaken om alle betrokken partijen binnen duaal leren te ondersteunen en te begeleiden zodat duaal leren in de toekomst verder uitgebouwd wordt. De toekomst van leren is digitaal, gepersonaliseerd, duaal en in co-creatie.”

Ook Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters beaamt het belang van samenwerken: ”Duaal leren is pas echt een succes als iedereen nauw samenwerkt: school en werkplek, leerling, leerkracht én werkgever. Een goede communicatie is daarbij cruciaal. Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk waarin innoverende talenten volop hun ding kunnen doen. Dankzij deze wedstrijd en de vijf winnende apps krijgt duaal leren alle kansen, zodat het nog gemakkelijker de ideale leerweg kan worden voor een heel aantal jongeren”

Met Ideaal Duaal winnen we allemaal!

De deelnemende teams doorliepen een zeer uitgebreid en leerrijk proces. Eind november 2017 werden 134 ideeën ingediend, waaruit een jury  82 projecten selecteerde. In de loop van februari 2018 zijn in samenwerking met Voka regionale selecties georganiseerd in vijf provincies. Na een intensieve coaching-sessie door onze partners: Imec, Microsoft en EdConnect,  kregen 20 teams de kans om mee te dingen naar de hoofdprijs: de daadwerkelijke ontwikkeling van hun project.

“De wedstrijd ‘Ideaal Duaal’ toont aan dat innovatie en duaal leren heel goed samen gaan. Met deze vernieuwde leerweg willen we jongeren meer dan nu de kans geven om te leren op de werkvloer en zo een diploma te halen. Apps kunnen hierbij helpen om jongeren, leerkrachten, ouders en werkgevers te informeren en de werking ervan te ondersteunen. Het resultaat mag er alvast zijn. Een dikke proficiat aan de vijf winnaars en aan alle deelnemers die met hun unieke ideeën van duaal leren een succes willen maken” aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Dit zijn de vijf winnaars van de eerste editie van Ideaal Duaal:

  • Sensibiliseer via Virtual Reality en laat jongeren via moderne technologie kennis maken met de maakindustrie (Unilin)
  • Jongeren en bedrijven nog beter matchen (Kazi)
  • Ook jongeren hebben een mening, wat vonden jongeren zelf van een bedrijf als leeromgeving (Dualo, Heilig Hart college)
  • Talentcoach als start voor de leerloopbaan (Go! Talent Dendermonde)
  • Optimale afstemming tussen jongere, mentor en school, dat is IDuaal (BASF i.s.m. diverse scholen)

Daarnaast werden nog drie projecten bekroond met een cheque voor een educatief pakket ter waarde van elk 1000 euro: Mentor+, Through Mountains en RHAPP

 

SYNTRA-Vlaanderen

Het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen is het agentschap van de Vlaamse overheid dat een kwaliteitsvolle, innovatieve en arbeidsmarktgerichte competentieontwikkeling van jongeren en volwassenen verzekert en bevordert in functie van meer en sterker ondernemen in Vlaanderen.

Het Agentschap faciliteert en wil inspireren door partijen in duaal leren met elkaar in contact te brengen. Zo ontstaan nieuwe ideeën die duaal leren als leersysteem nog beter maken voor iedere lerende.

 

Meer info Ideaal Duaal:

Website:             www.ideaalduaal.be

Twitter:              @ideaalduaal

Facebook:           @ideaalduaal

www.syntravlaanderen.be

Meer info?

Vickie Dekocker – Team Innovatie  Vickie.dekocker@syntravlaanderen.be